Tort waniliowy

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Nie, żeby mi się to nie zdarzało, ale zasadniczo staram się tego nie robić. Zwłaszcza jeśli na to jedzenie wydam trochę pieniędzy. Kiedy więc zauważyłam, że czas malin się kończy i te osiągają już ceny trochę wysokie jak na owoc do przetworów, co prędzej zakupiłam kilka koszyczków. Soku wyszło dwa razy po trzy buteleczki (0,3 l) czyli w sumie trochę mało. Więc kiedy spojrzałam na te odsokowane maliny to mi się ich trochę szkoda zrobiło. W sensie, szkoda wyrzucać, zwłaszcza że choć pozbyły się soku, to smaku nie. Przełożyłam je więc z sokownika do rondla o grubym dnie, dosypałam jeszcze trochę cukru i podsmażyłam. Wystarczająco długo, by nadmiar soku odparował, jednak za krótko, żeby zapakowane w słoiki umieścić w piwnicy w charakterze dżemu malinowego. Skoro zaś mam znowu(?)  doła, znów pragnę śmierci… nie chciało mi się kombinować jak można to wykorzystać inaczej niż jako wierzch do ciasta. Konkretnie to tortu waniliowego z Lige. Kiedyś tu już o nim pisałam, wówczas jednak wykonanie było mocno nieortodoksyjne, temu było zdecydowanie bliżej do oryginału.

Tort waniliowy

40o g mąki orkiszowej chlebowej

200 g masła

4 – 6 łyżek cukru brązowego typu demerara (dałam 6 bo mój „dżem” był mało słodki a ciasto też do najsłodszych się nie zalicza)

1 bezglutenowy proszek do pieczenia

1 cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym) lub laska wanilii

szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub innej nieczyszczonej

2 jajka

8 łyżek dżemu malinowego

60 g płatków migdałowych lub orzechowych (z tego zrezygnowałam bo i tak potem się osypują z ciasta)

3 – 4 łyżki grubego cukru nierafinowanego

1. Utrzeć masło z cukrem, kolejno dodając cukier waniliowy/nasionka wanilii, jaja, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 20 min. w temp. 180 st.C.

3. Wyjąć, posmarować dżemem malinowym, piec jeszcze 5 – 10 min. żeby się wierzch lekko skarmelizował. Na koniec posypać cukrem i płatkami migdałowymi (jeśli komuś nie przeszkadza, że strasznie śmiecą w trakcie konsumpcji ciasta).

źródło przepisu: Kulinarny Atlas Świata, Belgia (wyd. Agora)

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wypieki, słodkości i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tort waniliowy

  1. lilit8 pisze:

    Pyszności!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s