O wypiekach świątecznych V

Tort waniliowy

40o g mąki, 200 g masła, 4 – 6 łyżek cukru, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 jajka, 8 łyżek dżemu malinowego, 60 g płatków migdałowych lub orzechowych, 3 – 4 łyżki grubego cukru kandyzowanego 

Utrzeć masło z cukrem, kolejno dodając cukier waniliowy, jaja, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 20 min. w temp. 180 st.C, następnie wyjąć, posmarować dżemem malinowym, piec jeszcze 5 – 10 min. żeby się wierzch lekko skarmelizował. Na koniec posypać cukrem i płatkami migdałowymi.

Tyle przepis. Znów za: Kulinarny Atlas Świata, Belgia. Nigdy nie robiłam w tortownicy i nigdy nie sypałam cukru na wierzch. Tym razem, jak widać na załączonym obrazku, zrezygnowałam również z dżemu i cukru waniliowego. Zamiast dżemu był lukier, żurawina i kropki czekoladowe (takie z Biedronki, o przyzwoitym składzie chemicznym), zamiast cukru waniliowego – wanilia. Cukier jak zwykle brązowy. No i piekłam odpowiednio dłużej. tort waniliowy

Teraz czas na spacery i co najmniej na tydzień zrobić sobie przerwę w wypiekach… by potem ruszyć z kopyta, żeby na święta duuużo było. I na Nowy Rok. I na urodziny kolejnego członka Rodziny. Pozostaje więc modlić się o pogodę, która pozwoli na spacery. I o zdrowie, które też na spacery powinno pozwolić. Bo jak nie, to szukać będziemy w internecie ciuchów w rozmiarze XXXXXXXL.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „O wypiekach świątecznych V

  1. Pingback: Happy birthday to me… | Jak kura pazurem…

  2. Pingback: Tort waniliowy | Jak kura pazurem…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s