Makaron zapiekany z jabłkami

Zasadniczo moja kuchnia nie jest kontynuacją kuchni mojej matki. Gotuję cokolwiek lżej, mniej smażę, używam zdecydowanie mniej cebuli, wiele rzeczy, które często bywały w domu rodzinnym mi się przejadło, no i trochę ciekawa jestem nowości, których u mnie brakowało. Czasami jednak pewne porzucone pomysły wracają. Kiedy więc po tym jak kupiłam Spatzle a Małżonek się skrzywił bo mu ten makaron do rosołu ani nigdzie indziej nie pasuje i jak zorientowałam się, że w domu jest trochę dużo renety a szarlotki nie mam w planach przypomniałam sobie o takim daniu jak makaron zapiekany z jabłkami. Nie chciało mi się jednak dzwonić do rodzicielki z prośbą o przypomnienie co tam ma być, nie chciało mi się też przekopywać sieci, zrobiłam więc wedle tego, co sobie przypomniałam z dzieciństwa i wczesnej młodości.

Makaron zapiekany z jabłkami

(składniki na 2 keksówki)

1 opakowanie makaronu (nie muszą być Spätzle, może być grube spaghetti czy tagliatelle)

6-7 szarych renet (lub innych winnych jabłek)

5 jajek

4-5 łyżek cukru trzcinowego (można więcej, jeśli ktoś woli słodsze, można mniej jeśli się użyje jabłek słodkich zamiast winnych)

1 duży cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym) albo ziarenka z jednej laski wanilii

2 – 3 czubate łyżki cynamonu

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

2. Jajka rozbić rózgą z cukrem i cukrem waniliowym.

4. Jabłka umyć, obrać pokroić lub utrzeć na plasterki.

5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, całość przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek. W razie konieczności wcześniej keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

6. Piec w temp. 180 st. C ok. pół godziny.

7. Można podawać na ciepło lub zimno, pokrojone w grube plastry.

wp_20190109_22_41_28_pro

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii obiady i kolacje i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s