Pudding z tapioki z figami

Jesiennieje. Czas więc na jesienne potrawy, słodkie od jesiennych owoców i tak kaloryczne, by dodawały się w tych chłodnych dniach. I takim śniadaniem lub kolacją może np. być

Pudding z tapioki z figami (na 2 porcje) pudding z figami

0,5 szkl. tapioki

1 puszka mleka kokosowego z Rossmana

1 łyżka cukru kokosowego

2 łyżki esencji waniliowej

2 świeże figi

1. Tapiokę namoczyć w 1 szkl. wody. Zostawić na 2 godziny. Następnie odcedzić.

2. Mleko kokosowe zagotować, do gotującego się wsypać tapiokę i cukier. Gotować na wolnym ogniu mieszając rózgą. W połowie gotowania dodać esencję waniliową.

3. Kiedy zgęstnieje i będzie tworzyć mniej więcej jednolitą masę zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

4. Przestudzoną przełożyć do pucharków do całkowitego ostudzenia. Podobno potem jeszcze należy trzymać to ileś czasu w lodówce. Rzecz w tym, że kiedy tak chłodno i wilgotno to nie bardzo jest ochota na jedzenie czegokolwiek prosto z lodówki. Ponieważ ja zawsze byłam zwolenniczką ciepłych budyni to i ten pudding jadłam ledwie zdążył trochę przestygnąć.

5. Tuż przed podaniem ułożyć na wierzchu pokrojone w ósemki figi.

 

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pudding z tapioki z figami

  1. Wygląda apetycznie! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s