O Dniu Dziecka

Tak się jakoś głupio złożyło, że Dzień Dziecka wypada tuż przed urodzinami Dziecia Starszego. W sobotę był więc tort urodzinowy a dziś babeczki z kremem mascarpone z okazji Dnia Dziecka. Jutro zaś… nie ważne, jeśli coś będzie to napiszę o tym jutro.

Babeczki z kremem

Ciastobabeczki drożdżowe

25 g drożdży

50 ml ciepłego mleka 3,2%

350 g mąki orkiszowej typ 700

20 g cukru brązowego trzcinowego typu demerara

2 łyżki esencji waniliowej własnej produkcji

4 jaja

120 g masła

sok z połowy cytryny

jagody goji w ilości bliżej nieokreślonej

szczypta soli

Krem:

większa połowa opakowania serka mascarpone

kilka łyżek stevii w proszku (takiej na erytrolu)

kilka łyżek śmietany 18% Mleczna Dolina z Biedronki (to ważne, bo ta śmietana bez żadnych wspomagaczy, ale nie z tych deserowych – gęsta i kwaskowata)

zawartość połowy laski wanilii

Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z cukrem, mieszamy z mlekiem i wlewamy do zagłębienia w mące. Delikatnie mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Niech rośnie. My tymczasem roztapiamy masło, ledwie roztopione wyłączamy i czekamy aż przestygnie. Nie czekamy jednak bezczynnie. Gdy masło sobie stygnie a drożdże i spółka rosną my spokojnie możemy zająć się ubijaniem jajek. Żeby nie marnować prądu i spalić kilka kilokalorii (wszak niedługo już będziemy je uzupełniać) możemy to robić ręcznie – trzepaczką albo rózgą. Nie ma co się napinać, na sztywno i tak się nie ubiją – z żółtkami nie da rady. Ale żeby się lepiej ubijały dodać możemy sok z cytryny. Ubite jajka wlewamy do miski z mąką i drożdżami, wsypujemy jagody goji, wlewamy esencję waniliową i wyrabiamy ciasto. Kiedy wydaje nam się, że wszystko tworzy już jednolitą całość wlewamy masło i dopiero teraz zaczynamy porządnie wyrabiać. Wyrabiamy dopóki ciasto nie zacznie odklejać nam się od ręki. Takie odklejone od ręki ciasto przykrywamy czystą ściereczką… No dobra, takie odklejone ciasto zostawiamy w misce, w której je wyrabialiśmy a miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy gdzieś w ciepłe miejsce, żeby ciasto mogło wyrosnąć.

Kiedy ciasto rośnie smarujemy masłem 12 zagłębień formy na muffiny albo kilka większych foremek na babeczki. Ważne, żeby komin miały, bo gdzieś ten krem, który zrobimy za chwilę, trzeba będzie wcisnąć. Jeśli nie dysponujemy silikonowymi formami, to poza tym, że smarujemy je masłem, to jeszcze oprószamy mąką.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 18-25 min. w temp. 190-200 st. C. Kiedy babeczki się pieką robimy krem, czyli ubijamy serek mascarpone z wanilią i stewią a po chwili dodajemy (nie przerywając ubijania) śmietanę. Dzięki kwaśnej śmietanie krem nie jest mdły. Kiedy babeczki ostygną nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego krem w zagłębienia babeczek i dekorujemy ćwiartką truskawki. Jeśli ktoś ma jakieś roślinki pt. mięta czy melisa to listeczek by sprawił, że ciastko wyglądałoby jeszcze ładniej. W moim jednak przypadku nie miało to znaczenia – wszystkie 12 babeczek zostało zjedzone w czasie krótszym niż mnie zajęło ich przygotowanie.

Bazą do niniejszego przepisu był przepis na Wielkanocne baby ponczowe pochodzący z książki Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego. I tylko ja nie wiem, czy sam Mistrz rozpoznałby w moich babeczkach swój przepis. Nie wykluczone, że zmyliłby go ten maślany smak, wszak oryginalny przepis mówi o margarynie… Tak naprawdę jedyne co się zgadza to proporcje mąki, jajek, drożdży i tłuszczu. I kolejność wykonywania działań.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s