Omlet ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. W sumie i dobre to, i zdrowe i nawet tanie. Tylko u mnie praktycznie nikt tego nie lubi. Kupiłam sobie wiązkę zielonych z nadzieją, że dorzucę do zupy warzywnej ale się nie zmieściły. No to uznałam, że najprościej będzie zrobić sobie omlet ze szparagami. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Chyba mój pierwszy prawdziwy omlet. Nie chciało mi się szukać przepisów, więc mam nadzieję, że to co zrobiłam rzeczywiście nim było. A jeśli nie – i tak był smaczny. Na tyle, że  – żeby nie marnować reszty szparagów – nazajutrz przetestowałam na Dzieciu Młodszym. Też mu smakowało.

omlet na patelni

Omlet ze szpararagami

2 jajka

10 szparagów

2 łyżki tartego dziugasa

masło klarowane do smażenia

Jajka ubić. Dodać do nich ser oraz umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki szparagi. Bez drewnianych części oczywiście. Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzaną patelnię wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu dopóki się góra nie zetnie. Żeby się dół nie spalił nim to nastąpi, smażyć pod przykryciem. Zsunąć z patelni, złożyć na pół. Delektować się. Niby można do omletu podać chleb… ale po co?

omlet

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bezgluten, śniadania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s