1 000. Sałatka wybuchowa

…bo z granatem. Choć nie tylko z tego powodu. Winogrona, o ile mnie pamięć nie myli, zaliczamy do parszywej dwunastki. Podobnie jak rukolę, którą w dodatku kupiłam w plastikowym opakowaniu. Ale tak jakoś mnie naszło na winogrona z serem peccorino (no dobra, to mógłby być też grana padano czy dziugas – lubię tak samo), że uznała, że z okazji zbliżającego się lata mogę się trochę potruć. Jak się ma ochotę na truciznę, to podobno mniej truje.

Wybuchowa sałatka z granatem

garść zielonych winogron DSC04660

garść czerwonych winogron

garść rukoli

pestki z 1/2 granatu

3-4 łyżki świeżo startego peccorino

dressing:

1/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin

łyżka słodkiej musztardy (np. słowackiej)

3-4 łyżki octu z kwiatów bzu czarnego

1.Zrobić dressing: do słoika wlać oliwę i ocet, dodać musztardę, zakręcić słoik i wstrząsnąć, żeby się wszystko połączyło.

2. Winogrona i rukolę umyć. Osuszyć.Większe owoce pociąć na pół, mniejsze – zostawić w całości.

3. Granat przepołowić, wybrać pestki.

4. Owoce i rukolę wymieszać, polać dressingiem, posypać startym na tarce o grubych oczkach peccorino. Jeszcze raz wszystko wymieszać.

 

 

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii obiady i kolacje i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „1 000. Sałatka wybuchowa

  1. goldenbrown pisze:

    Jak Ci smakowało, to co sobie żałować?:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s