Różana bombonierka

Różana bombonierka

(proporcja na ok. 50 czekoladek)

150 g orzechów nerkowca

50 g konfitur z płatków róży

3 czubate łyżki nierafinowanego cukru pudru (lub syropu z agawy)

200 g gorzkiej czekolady (+/- 70%, bardziej gorzka zdominuje smak nadzienia)

1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia, dbając jednocześnie by nie stężała. A w tym czasie:

2. orzechy wrzucić do malaksera, miksować na proszek. Do proszku dodać różę i cukier puder/syrop z agawy. Miksować do uzyskania masy.

3. Z masy formować kulki takiej wielkości, by zmieściły się do silikonowych foremek tak, by mogły być ze wszystkich stron oblepione czekoladą.

4. Silikonowe foremki napełnić do połowy czekoladą.

5. W foremkach układać orzechowo-różane kulki.

6. Przykryć kulki resztą czekolady.

7. Włożyć czekoladki do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Jeśli bombonierka nie jest przeznaczona dla małych dzieci odrobina wódki nie zaszkodziłaby.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii słodkości i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s