Różana bombonierka
(proporcja na ok. 50 czekoladek)
150 g orzechów nerkowca
50 g konfitur z płatków róży
3 czubate łyżki nierafinowanego cukru pudru (lub syropu z agawy)
200 g gorzkiej czekolady (+/- 70%, bardziej gorzka zdominuje smak nadzienia)
1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia, dbając jednocześnie by nie stężała. A w tym czasie:
2. orzechy wrzucić do malaksera, miksować na proszek. Do proszku dodać różę i cukier puder/syrop z agawy. Miksować do uzyskania masy.
3. Z masy formować kulki takiej wielkości, by zmieściły się do silikonowych foremek tak, by mogły być ze wszystkich stron oblepione czekoladą.
4. Silikonowe foremki napełnić do połowy czekoladą.
5. W foremkach układać orzechowo-różane kulki.
6. Przykryć kulki resztą czekolady.
7. Włożyć czekoladki do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Jeśli bombonierka nie jest przeznaczona dla małych dzieci odrobina wódki nie zaszkodziłaby.