Tort z bitą śmietaną

…postanowiłam sobie upiec. Tak jakoś co roku jak wpadnę w ciąg ciast: urodzinowych dla Dziecia, świątecznych, noworocznych to jakoś tak w styczniu wyhamować mi trudno. No i tak z rozpędu zrobiłam tort. W przeciwieństwie do ciast świątecznonoworocznych, które są mniej więcej tradycyjne, staram się, żeby tort za każdym razem był inny. Z tym że, z uwagi na to, iż nie bardzo umiem robić torty, nazwę tę rozszerzam na każde ciasto pieczone w tortownicy i jakoś ozdobione. No, może z wyjątkiem sernika, bo jednak sernik to sernik. W tym roku postanowiłam zrobić tort klasyczny. Tak w ramach nauki pieczenia biszkoptów.

Tort z bitą śmietaną na biszkopcie kakaowym

biszkopt kakaowy

6 jajek

1 szkl. drobnego cukru typu demerara

1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 620

1/2 szkl. kakao

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

poncz

1/2 l wody

2 grube plastry cytryny (ze skórką)

3 grube plastry pomarańczy (ze skórką)

ponadto

1/2 l śmietanki 30% (lub bardziej tłustej) bez karagenu i innych stabilizatorów

3 łyżki cukru pudru trzcinowego

domowa konfitura z wiśni (wbrew nazwie – ze sklepu)

 

Biszkopt:

1. Żółtka oddzielić od białek, uważając by ani odrobinka żółtka nie dostała się do białek.

2. Mąki i kakao przesiać do jednego naczynia.

3. Białka miksować na najwyższych obrotach aż się ubije sztywna piana.

4. Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać stopniowo na przemian żółtka i cukier.

5. Wyłączyć mikser i do masy dodawać stopniowo mąki, mieszając szybko i delikatnie zarazem ciasto szpatułką.

6. Gotowe wylać do tortownicy ∅26 cm o wyłożonym papierem dnie i niczym nie posmarowanej obręczy.

7. Piec w temp. 170 st. C 40-45 min. (do suchego patyczka)

8. Upieczone ciasto rzucić (wraz z tortownicą) na podłogę z wysokości 30-40 cm.

9. Ciasto wystudzić w tortownicy. Jeszcze ciepłe odciąć od obręczy, zdjąć obręcz a biszkopt położyć do góry dnem. W ten sposób góra będzie bardziej płaska.

10. Całkiem chłodny biszkopt przeciąć na dwie części (ja to zrobiłam za pomocą nici).

Poncz

Wodę z cukrem i cytrusami gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Wystudzić. Odcedzić.

Śmietana

Ubijać na sztywno na szybkich obrotach miksera, następnie zwolnić obroty, dodać cukier i po króciutkiej chwili wyłączyć mikser. Czasu w minutach nie podaję, bo to zależy od sprzętu i tego trzeba samemu pilnować. Chwila nieuwagi i wychodzi masło.

Tort

1. Dolny blat nasączyć ponczem. Jeśli nie ma dzieci a dorośli nie muszą w ciągu paru godzin siadać za kierownicą świetnie sprawdzi się zamiast ponczu czysta wódka. U mnie ten numer jednak nie przejdzie, bo jedni nie piją, bo nie piją, inni ze względów zdrowotnych muszą uważać z alkoholem a jeszcze inni są za młodzi na takie desery.

2. Kiedy blat już nasiąknie, posmarować cienko konfiturą z wiśni a na to nałożyć 1/3 bitej śmietany.

3. Położyć na to drugi blat. Powtórzyć czynności wymienione w pkt. 1 i 2, resztą bitej śmietany wysmarować boki.

4. Włożyć do lodówki.

Tym razem nie próbowałam nawet udawać, że potrafię ozdobić tort. Wystarczy, że udało mi się upiec i przekroić na dwie równe części biszkopt. W dodatku śmietanę biłam odrobinę za długo, więc powoli zaczynała się rozbijać, co utrudniało jej ładne ułożenie na torcie. A efekt smakowy? Cóż, Małżonek uznał, że tort jest tak niedobry, że nie będzie narażał swojej rodziny na jedzenie czegoś takiego, więc się poświęci i zje wszystko. Ja jako ta, która zrobiła coś takiego stanowczo się na to nie zgodziłam, gotowa sama pozbyć się efektów swojej pracy. Jednak na to nie zgodziły się Dzieci, które w trosce o rodziców także przyłączyły się do konsumpcji. W ten sposób większa połowa ciasta, tak niedobrego, że nikt nie chciał by inni byli zmuszeni je jeść, jakoś niepostrzeżenie znikła.

źródło przepisu  na biszkopt: 1)

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wypieki, słodkości i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s