Ciasto jabłkowo-daktylowe bez daktyli

Przepis na ciasto jabłkowo-daktylowe znalazłam, jak zwykle, u FiKa. Na pierwszy rzut oka wydało się, że to ciasto nie dla mnie: po pierwsze – nie posiadam tak wypaśniej wyciskarki do owoców, jakiej używa FiK… no dobra, nie posiadam żadnej wyciskarki. Po drugie – przy całej mojej sympatii do daktyli syropu daktylowego jako słodzidła nie lubię. Rzecz w tym, że na drugi rzut oka uznałam, że ja to ciasto i tak zrobię. W dodatku tak, żeby mi smakowało.

Bezglutenowe ciasto z sokiem jabłkowym

100 ml oliwy extra vergine

100 ml płynnego miodu dobrej jakości* (u mnie gryczany, ale będę eksperymentować z innymi)

2 jajka (najlepiej z małej, naturalnej hodowli)

ok 120 ml domowego soku z jabłek (u mnie z rubinów, robiony w sokowirówce)

200 g zmielonych migdałów

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka cynamonu

1/2 łyżeczki dobrej soli (u mnie kłodawska)

1.Na dno tortownicy Ø 20 cm ułożyć papier do pieczenia tak, by brzegi wystawały na zewnątrz. Jeśli trzeba – obręcz wysmarować masłem.

2. W mikserze połączyć oliwę z płynnym miodem. Po ok. 45 s. dodać jajka, miksować ok. minuty, następnie dodać świeżo zrobiony sok jabłkowy. Po upływie ok. 30 s. dodać mielone migdały, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Po upływie kolejnej minuty wylać ciasto do tortownicy. Ciasto powinno być płynne.

3. Ciasto piec w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 min. na środkowym poziomie piekarnika.

4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy zdjęć obręcz tortownicy.

5. Ciasto przechowywać w lodówce.

*miód scukrzony można upłynnić wkładając naczynie z miodem do ciepłej wody. Dobrej jakości miód to kupowany u pszczelarza

źródło przepisu: 1

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wypieki, słodkości i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s