O sprośnych wariacjach XXX

Jesień to czas rozmaitych infekcji, przeziębień i tym podobnych. Na szczęście jesień to także, a może przede wszystkim czas obfitości zdrowych warzyw i owoców. Więc kiedy dopadło mnie przeziębienie postanowiłam wspomóc leczenie farmakologiczne leczeniem naturalnym. Początkowo miałam zrobić to, rzecz w tym, że skoro z natury cierpię na zespół przewlekłego zmęczenia i do tego dochodzi przeziębienie, to sił na zrobienie zupy brakuje. Kiedy zaś już te się znalazły tak wyszło, że na obiad była zupa, to przecież dwóch jeść nie będę. Tak samo jak Małżonea a i niewykluczone że Progenitura nie zjedzą na obiad zupy z dyni. Więc na kolację postanowiłam sobie zrobić dynię z jaglanką, która to kasz podobnoż odfelgmia. Zupę mam nadzieję jeszcze tej jesieni zrobić, wszak sezon dyniowy dopiero się rozpoczął.

Uzdrawiająca jaglanka z dynią, pigwą i gruszkami

1,5 szkl. ekologicznej kaszy jaglanej WP_20180919_19_19_23_Pro

1/2 dyni piżmowej (bądź odpowiednia ilość dowolnej innej)

2 gruszki

2 pigwy

2 łyżki pomarańczowej oliwy z oliwek (w razie  braku takowej – obok zwykłej oliwy extra virgin warto dodać skórkę otartą z ekologicznej pomarańczy)

świeży imbir (im więcej tym zdrowiej)

cynamon (jeśli cejloński to zdrowiej tylko ten do nabycia w naszym kraju jakoś tak niewyraźnie smakuje, więc jeśli wonny – to smaczniej)

1. Dynię obrać, jeśli trzeba pozbawić pestek, jeśli to będzie hokkaido to nie obierać ale koniecznie pozbawić pestek. Pestki można zjeść, posiadają bowiem takie właśnie świeże,  właściwości odrobaczające. Obraną włożyć do naczynia żaroodpornego.

2. Do dyni dołożyć obrane i pobawione gniazd nasiennych pigwy. Wszystko to skropić pomarańczową oliwą. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godziny, do miękkości.

3. Wystudzone dynie i pigwy zmiksować z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych gruszkami, cynamonem i utartym imbirem.

4. Kaszę jaglaną wrzucić do garnka o grubym rondu, chwilę prażyć, następnie zalać wrzątkiem (stosunek kaszy do wody: 1:3). Gotować do całkowitego wchłonięcia wody.

5. Wymieszać kaszę z puree dyniowo-gruszkowym i się zajadać.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bezgluten, obiady i kolacje i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „O sprośnych wariacjach XXX

  1. goldenbrown pisze:

    Genialny przepis!! Masz głowę do takich smakołyków :))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s