Sernik śmietankowy z brzoskwiniami

Żeby w domu było miło

Tak, tak, tak

Żeby coś dobrego było

Tak, tak, tak

By pachniało wakacjami

Tak, tak, tak

Zrobię sernik z brzoskwiniami

Tak, tak, tak!!!

Podobnie jak w w parafrazowanej piosence, w przepisie źródłowym owocami pokrywającymi wypiek były nie brzoskwinie lecz śliwki. Tylko czemuś mi śliwki do sernika nie pasują a brzoskwinie jak najbardziej. Więc jest, a raczej już był, bo wyszedł dość szybko:

Śmietankowy sernik z brzoskwiniami

WP_20180915_10_38_43_Pro

600 g dobrego, półtłustego twarogu

400 g śmietany (u mnie była 36% z Piątnicy, bo bez jakichkolwiek dodatków)

4 jajka (najlepiej od zaprzyjaźnionych hodowców ew. zerówki lub jedynki ze sklepu)

60 g nierafinowanego cukru pudru ew. cukru z agawy

szczypta soli

60 g skrobi ziemniaczanej

2 laski wanilii

2 spore brzoskwinie

duża szczypta cukru kokosowego

nierafinowany olej kokosowy (lub masło ghee jeśłi ktoś lubi, żeby mu sernik masłem pachniał) do natłuszczenia formy

1. Twaróg, śmietanę, jajka, cukier puder, sól, ziarenka z wanilii umieścić w malakserze i zmiksować na gładko.

2. Gotową masę przełożyć na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem tortownicę i wyrównać.

3. Na wierzchu ułożyć pokrojone w cienkie cząstki brzoskwinie. Posypać cukrem kokosowym.

4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na środkowy poziom.

5. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez godzinę.

6. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi stygnąć przez 2 godziny.

7. Wystudzony sernik pozostawić w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny po czym schować do lodówki. Niby na noc albo czas takiej długości (jeśli się w nocy piekło).

8. Przechowywać w lodówce.

DSC02929

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bezgluten, domowe wypieki, słodkości i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s