Kokosanki bardzo kokosowe

Mocno kokosowe kokosanki

200 g ekologicznych wiórów kokosowychkokokosanki

4 czubate łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

3 białka (najlepiej oznaczonych 0 lub 1 ewentualnie od kur zaprzyjaźnionego hodowcy)

50 g cukru kokosowego

szczypta dobrej soli (himalajska. morska, kłodawska)

 

1. Roztopić olej kokosowy w małym rondlu i zalać nim wiórki. Dokładnie wymieszać o odstawić do ostygnięcia.

2. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, lśniącej, sztywnej piany.

3. Pianę z białek wmieszać delikatnie do wiórków.

4. Uzyskaną masę nakładać łyżeczką na wyścieloną papierem do pieczenia blachę.

5. Piec 10 min. w temp. 180 st.C.

Z uwagi na użycie cukru kokosowego kokosanki nawet niedopieczone mogą sprawiać wrażenie cokolwiek za mocno przyrumienionych, jednak kto przyzwyczaił się do ciemnego cukru w kuchni to wie, że idealnie ładnego, białego ciasta nijak nie uda mu się uzyskać.

Wpis inspirowany przepisem na dietetyczne kokosanki znalezionym u FiK-a*.

 

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bezgluten, domowe wypieki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s