Torcik truflowy

Tortów robić nie umiem. Nie widzę też specjalnej potrzeby ich robienia, bo nie przepadam za tymi ciastami. Czasem jednak trzeba. Trzeba, bo np. Dzieć sobie wymyślił, że dla babci z okazji jej święta tort ma być. No to zamiast robić wypasionego knota poszukałam przepisu na coś, co w nazwie ma tort i jest proste do zrobienia czyli tort a raczej

Torcik truflowy

270 g czekolady min. 70%

170 g masła

150 g cukru brązowego (tu demerata ale to z braku muscovado)

4 jajka od kur z wolnego wybiegu

150 g mąki orkiszowej typ 720

tort

1. 170 g czekolady stopić w kąpieli wodnej. Przestudzić

2. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.

3. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę.

4. Do masy stopniowo dodawać czekoladę i żółtka.

5. Zwolnić obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę.

6. Do ciasta wmieszać delikatnie pianę z białek.

7. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao tortownicy ø23 cm (albo do formy silikonowej stosownej wielkości) a następnie do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 35 min.

8. Wystudzone cisto polać stopioną tabliczką czekolady.

tort z kawą

źródło przepisu: Kulinarny Atlas Świata Gazety Wyborczej, Belgia

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Torcik truflowy

  1. goldenbrown pisze:

    Zdjęć narobisz, apetytu też i jak teraz z tym żyć..?
    Piękne serducho 🙂

  2. anna pisze:

    Takie czekoladowe cuda są najlepsze. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s