Kajmak kokosowy

Tak jakoś mnie naszła ciekawość jak by smakował taki podwójnie kokosowy kajmak czyli gdyby tak w szklance mleka kokosowego ugotować cukier kokosowy. Jak pomyślałam tak i zrobiłam.

Kajmak podwójnie kokosowy

1 szkl. mleka kokosowego bez zbędnych dodatków*

1 szkl. cukru kokosowego nierafinowanego

100 g gorzkiej czekolady (tu akurat Lindt 70% kakao acz tylko dlatego, że mocniejszej nie miałam)

Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać mleko. Gotować mieszając rózgą aż płyn zgęstnieje, następnie dodać połamaną czekoladę i gotować wciąż mieszając rózgą do uzyskania jednolitej masy i jeszcze przez chwilę. Gotową masę wlać do słoiczka. Gdy wystygnie zakręcić i włożyć do lodówki. Nazajutrz rano idealnie nadje się do posmarowania naleśników kokosowych (takich z mlekiem kokosowym zamiast krowiego) czyli na wypasione noworoczne śniadanie.

W moim przypadku niestety zachwyt podniebienia trwał niewspółmiernie krótko do niezadowolenia trzustki… co w jakimś stopniu wymusi noworoczne odchudzanie, wszak na osłabioną trzustkę trzeba uważać i w związku z czym odżywiać się nieco lżej. Resztki kajmaku najpewniej zje Potomstwo, które (jeszcze) nie ma problemów z wątrobą i trzustką.

kajmak kokosowy

*karagen występujący w niemal każdym powszechnie dostępnym mleku kokosowym uważam za zbędny dodatek

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kajmak kokosowy

  1. annaa72 pisze:

    Prawdopodobnie pyszne. Kocham wszystko, co kokosowe. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s