Kartofelki ziemniaczane

Słodkie kartofelki

500 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie ziemniaków

250 g świeżych wypestkowanych daktyli

75 g organicznego, nierafinowanego oleju kokosowego

2 łyżki mielonego cynamonu

pestki z 1 laski wanilii

50 g gorzkiego kakao (najlepiej surowego)

100 g wiórków kokosowych

posypka (kakao, wiórki kokosowe, sezam, orzechy mielone czy w czym tam jeszcze chcemy obtoczyć kartofelki)

1. Wystudzone ziemniaki, daktyle i olej zmiksować do połączenia się składników.

2. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki (oczywiście oprócz posypki), zagnieć aż się ładnie połączą. Wstaw do lodówki.

3. Po 1 – 2 godzinach wyjmij masę z lodówki, formuj z niej kulki a te obtaczaj w posypce.

4. Zrobione trufle z powrotem włóż do lodówki.

5. Lodówkę zamknij na kłódkę, w przeciwnym razie  kartofelki się ulotnią w stanowczo zbyt krótkim czasie.

kartofelki ziemniaczane

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s