Sernik z jagodami

Sernik z jagodami (proporcja na dużą blachę)

1 kg dobrego*, półtłustego twarogusernik z jagodami

250 g ricotty

4 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej

7 jaj

3 żółtka

250  g miękkiego masła

350 g organicznego nierafinowanego cukru trzcinowego**

500 g borówki amerykańskiej

1. Twaróg zmielić. Jeśli ktoś koniecznie musi, może 3x, a może – jak ja – po prostu potraktować go malakserem aż nabierze gładkości.

2. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę.

3. Masło utrzeć z cukrem na tak gładką masę, jak się da.

4. Do masła z cukrem dodawać stopniowo, nie przerywając ucierania, żółtka.

5. Kiedy z masła, żółtek i cukru powstanie już pulchna masa, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać zmielony twaróg, ricottę i mąkę ziemniaczaną.

6. Kiedy masa twarogowa będzie gładka delikatnie wmieszać pianę z białek, następnie umyte borówki.

7. Całość delikatnie przełożyć*** na wyłożoną pergaminem blachę i włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec na złoty kolor. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, żeby uniknąć nierównomiernego opadania ciasta.

* dobry twaróg to taki, którego raczej się nie uświadczy w większości (w każdym razie w żadnym mi znanym) supermarketów. Twarogu takiego należy poszukiwać na targowiskach, w sklepach ekologicznych czy małych prywatnych, nie należących do żadnej sieci spożywczo-nabiałowych

** cukier, którego używałam był zdecydowanie mniej słodki niż zwykły, biały buraczany ale też i mniej słodki od tego, który możemy spotkać z sklepach, więc jeśli ktoś chciałby słodzić którymś z wyżej wymienionych, warto zmniejszyć ilość

*** doświadczenie uczy, że jeśli użyjemy „zwykłego” twarogu – nie ważne, czy będzie to sprzedawany w 200 – 250 gramowych kostkach czy mielony w wiaderkach idealny na sernik to i tak finalnie powstanie płynna masa, którą po prostu przelewa się na blachę. Mnie się udało trafić na taki twaróg, z którego masę serową jednak przekładałam na blachę, choć nie było to to, co pamiętam z dzieciństwa, kiedy matka piekła serniki.

 

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Sernik z jagodami

  1. Asia pisze:

    Dotychczas próbowałam z brzoskwiniami. Czas zmienić przyzwyczjenia 🙂
    Pozdrawiam

    • Jukka Sarasti pisze:

      Z brzoskwiniami też próbowałam. Ale na kruchym spodzie i z pianą na wierzchu. Też dobre. Ale faktycznie, czasem warto zmienić przyzwyczajenia czy raczej poszerzyć repertuar 🙂
      Również pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s