O sprośnych wariacjach XXVIII

Śródziemnomorska jaglanka

0,5 szkl. kaszy jaglanejśródziemnomorska jaglanka

1,5 szkl. wody

mały słoiczek zielonych oliwek bez pestek

garść zielonej pietruszki

garść świeżej bazylii

garść liści kolendry

ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

grana padano lub inny parmezan

1. Kaszę uprażyć w suchym garnku o grubym dnie.

2. Zalać wrzątkiem, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu do prawie całkowitego wchłonięcia wody.

3. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na połówki (lub w plasterki) oliwki,  posiekany ząbek czosnku, oliwę. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu pod przykryciem.

4. Zdjąć z ognia, dodać posiekane zielsko. Wymieszać. Nałożyć do talerzy, posypać parmezanem.

5. Delektować się.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s