Świąteczne wypieki z mąki pszennej

Świąteczne baranki

120 g białej mąki pszennej

120 g soli kuchennej miałkiej

ok. 0,5 szkl. ciepłej wody

ewentualnie sucha kasza gryczana/jęczmienna

1. Mąkę dokładnie wymieszać z solą. Stopniowo dolewać wodę do czasu otrzymania pożądanej konsystencji. Dokładnie zagnieść ciasto.

2. Z ciasta uformować tułów baranka i otoczyć go w kaszy gryczanej. Następnie uformować główkę, uszy, ogonek i przykleić smarując wodą do tułowia. Oczy i „buzię” wykłuć wykałaczką. Na głowę dodać jeszcze troszkę kaszy.

3. Z ciasta uformować tułów baranka. Następnie uformować głowę i uszy. Przykleić do tułowia. Wykałaczką wybić oczy i „buzię”. Resztę ciasta wyciskać wyciskarką do czosnku i tak powstałą sierść przyklejać do tułowia i głowy.

4. Baranki ustawiać na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do nagrzanego do 70 st. C. piekarnika. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 150 st. C, po pół godzinie – do 200. Pilnować, żeby nie wyszły czarne barany.

barannki pszenne

Źródła inspiracji: 1, 2

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s