Omlet

Wiem, danie tak banalne, że aż boli. Tylko ja nigdy wcześniej sobie czegoś takiego nie robiłam. Owszem,  dawno dawno temu zdarzało mi się smażyć coś, co nazywałam omletem, ale to były po prostu wymieszane resztki z panierowanych kotletów, ryb etc. Dziś zaś zrobiłam sobie prawdziwego omleta. Z uwagi na to, że ziół wciąż jeszcze nie hoduję, a kupione o tej porze roku trudno zaliczyć do zdrowej żywności, wyszło kalorycznie, ciężkostrawnie ale smacznie. Mogłabym uznać, że skoro połączyłam w tym daniu kurkumę z pieprzem i tłuszczem, to wyszło zdrowo… ale to byłaby już zdecydowanie przesada.

Omlet z serem

3 jaja

2 łyżki tartego (własnoręcznie) sera cheddar (może być parmezan, grana padano czy dowolnie wybrany wedle upodobania)

sól, kurkuma, curry lub pieprz czarny

1 łyżeczka masła do smażenia

omlet

1. Jajka wbić do miski, wsypać przyprawy i rozmącić widelcem.

2. Masę jajeczną wlać na patelnię z roztopionym masłem. Smażyć na wolnym ogniu co chwilę potrząsając patelnią tak, by płynna część dostawała się pod spód.

3. Kiedy góra jest już prawie ścięta połowę posypać serem i złożyć omleta na pół. Chwilę jeszcze potrzymać na gazie, po czym delikatnie zdjąć z patelni.

4. Jeść póki ciepłe.

Czas już zakupić nasiona rzeżuchy i posiać. Jeśli ktoś poza mną będzie zainteresowany omletem, to będę nie tylko smażyć na dwie patelnie ale i robić w (co najmniej) dwóch miseczkach. Ale już chciałoby się podjeść czegoś zielonego…

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s