Kajmak. Po raz kolejny

Kajmak uwielbiam. Odkąd pamiętam czyli od zawsze. Co gorsza, moje Dzieci podzielają tę miłość. Owszem, kajmak z puszki z Gostynia zdaje się mieć w porównaniu do innych puszkowanych kajmaków skład przyzwoity. Nie oznacza to jednak, że tak bez porównania też będzie przyzwoicie. Wszak biały cukier to biały cukier i należy się go wystrzegać. Poza tym generalnie powinno się wystrzegać zapuszkowanej żywności. Trzeba więc samemu robić. Tylko z przyczyn bliżej nieokreślonych cukier brązowy – nie ważne czy był to trzcinowy dark muscovado czy kokosowy – niekoniecznie ładnie łączył mi się z mlekiem. Dopiero po dodaniu masła masa się trochę ujednolicała ale w sumie i tak zgrzytała między zębami. A ja chciałam mieć gładki kajmak. Taki jak ten z puszki. Tylko swój własny, ze słoiczka. No to w końcu nabywszy w Tesco coś, o co bardzo trudno w innych sklepach, czyli śmietankę 30% bez dodatków (niestety – homogenizowaną) postanowiłam zrobić kajmak bardziej niezdrowy niż zazwyczaj. Czyli kajmak na śmietanie.

kajmak

Tłusty kajmak z cukrem kokosowym

1 szkl. śmietanki 30% bez dodatków

1 szkl. cukru kokosowego

1/4 szkl. mleka 3,2%

50 g masła

Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier i wstawić ów garnek na gaz. Gotować na średnim gazie często mieszając do czasu aż upuszczona na talerz kropla kajmaku nie będzie się rozlewać. Pod koniec gotowania dodać masło. Gotowy, gęsty kajma przełożyć do słoiczka. Kiedy wystygnie zamknąć słoiczek pokrywką i tak zamknięty zamknąć w lodówce. Wówczas jest szansa, że doczeka rana. Pozostawiony na wierzchu ma tendencję do znikania. Jak widać na załączonym obrazku mój właśnie zaczął się dematerializować, więc czym prędzej zamknęłam go najpierw w słoiczku, później w lodówce.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Kajmak. Po raz kolejny

  1. goldenbrown pisze:

    No nieee, bomba kaloryczna atakuje 🙂

  2. Pingback: Kajmak. Politycznie poprawny | Jak kura pazurem…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s