O fizycznej niemożliwości czyli jak zrobić kajmak z solą

Kajmak uwielbiam. Gorzej, że moje Dzieci również go uwielbiają. I czemuś mimo wszystko najbardziej lubię ten z puszki z Gostynia. Dzieci takoż. Owszem, FiKowy solony kajmak łamany czekoladą jest niezły… ale ja wolę czysty, bez czekolady i z masłem krowim a nie kokosowym. I wciąż kusi zrobienie takiego domowego jak ten z puszki… tylko jeszcze lepszego czyli mniej niezdrowego.

Skoro kusi, to wiadomo, że jeśli przepis sam się pcha przed oczy, to zew pokusy w końcu zwycięży. Przepis zaś aż sam wychodzi z tegorocznej lidlowej książki kucharskiej Kuchnia polska wg Pawła Małeckiego.

Kajmak z solą morską

500 g cukru

200 ml mleka 3,2%

100 g miękkiego masła

1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej (lub według własnego uznania)

Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dniem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morska gruboziarnistą, przekładamy do słoika.

002Tyle Mistrz Małecki*. Przepis wydaje się banalnie prosty… Tylko kiedy dodawać masło, jeśli w charakterze cukru występuje trzcinowy muscobado? Przecież od samego początku kajmak ma kolor przypalonego karmelu. Owszem, jeśli dodam do niego trochę mąki pszennej czy skrobi kukurydzianej to może faktycznie szybo zgęstnieje i przybierze karmelową barwę… Tylko chyba nie po to zamieniam biały cukier na ciemno brązowy, żeby to jakąkolwiek mąką zabielać, prawda? Czyli trzeba było kierować się wyczuciem, a później się zobaczy czy da się tym wafelki smarować.

*Mistrz Małecki to nie mój stosunek do cukiernika. Jak można przeczytać we wzmiankowanej książce Paweł Małecki jest Mistrzem Polski cukierników z 2008 r. Stąd Mistrz.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s