O kawie XII czyli co każdy miłośnik kawy o tym napoju wiedzieć powinien

dsc05465Jako że najbardziej na świecie kocham kawę i książki 6 grudnia pod poduszką znalazłam kawę o książce książkę o kawie. Konkretnie to Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów baristy i trenera Marcina Rusnarczyka.

Już na pierwszej stronie, jeszcze przed stroną tytułową widać, że twórcy poradnika nie uważają, że stawianie kawy w przeciekającym kubku na otwartej książce… albo uważają, każdemu prawdziwemu miłośnikowi kawy napój ten jest droższy niż książki.

dsc05470

Dalej jest jednak już zdecydowanie lepiej. Najpierw można trochę poczytać: o historii kawy i kawiarń na świecie, o gatunkach kawy, hodowli i obróbce tej rośliny oraz o wszystkim, co ma wpływ na jakość i smak gotowego napoju. Następnie zapoznać się można ze wszystkimi niemal (bo ekspresu przelewowego tu brak) urządzeniami do parzenia kawy wraz z ich prawidłową obsługą. Szczególny nacisk położony został oczywiście na ekspresy ciśnieniowe, bo jednak wciąż cieszą się one największą popularnością… no i jest ich duży wybór czego się nie da powiedzieć o syfonach, chemexach czy aeropresach. Ekspresy cinieniowe na kapsułki zostały w poradniku potraktowane tak jak kawa rozpuszczalna, czyli dokładnie tak, jak na to zasługują: autor po prostu wspomina, że coś takiego istnieje ale tematu nie rozwija.dsc05472

Nie bez kozery właśnie ekspresom ciśnieniowym oraz temu, jakie powinno być prawidłowo zaparzone espresso autor poświęca najwięcej uwagi, bowiem to właśnie espresso jest bazą dla klasycznych napojów kawowych takich jak espresso machiato, Americano, cappuccino, cafe latte, cafe frappe czy Irish coffe.  Jeśli zaś już omawiane jest latte nie sposób pominąć latte art czyli kawy z pięknie zdobioną mleczną pianką. Owszem, instrukcje, jak takie wzorki robić można znaleźć na YT, tylko czasem wygodnie mieć wszystko zgromadzone w jednym miejscu.dsc05473

Na koniec otrzymujemy przepisy na kawy bezalkoholowe i alkoholowe, dla których bazą niekoniecznie musi być espresso.

Pierwsze strony Sekretów kawy to przede wszystkim tekst, do którego ilustracją są zdjęcia, wykresy i rysunki. Im dalej, tym bardziej to tekst zaczyna pełnić rolę uzupełnienia zdjęć… I słusznie,  trudno bowiem opisać bez ilustracji sposób zaparzania kawy w takich urządzeniach jak french press, aeropress czy syfon. Jeszcze trudniej opisać bez ilustracji jak zrobić obrazek na kawie. Chociaż to ostatnie to zarówno na zdjęciach jak i na filmach na YT wygląda banalnie prosto, jednak próby samodzielnego wykonania tego uświadamiają, że to tylko wrażenie…

Wszystkim, którzy – podobnie jak ja – kochają kawę, polecam. Bez względu na to, jak bogata jest ich wiedza na temat rośliny o aromatycznych ziarnach i tajnikach przyrządzania dobrej kawy.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s