O lodach i o kawie

Gdzieś kiedyś zamówiłam sobie kawę mrożoną bananową. Zdaje się, że to była kawa zmiksowana z mrożonym bananem… albo jakoś tak. Nie pamiętam dokładnie, pamiętam tylko, że mi smakowała. Uznałam więc, że jeśli zrobię sobie że w affogatto mogę czasem zastąpić gałkę loda waniliowego gałką loda bananowego. Oczywiście domowej roboty.

Lodybananowo-śmietanowe robi się tak, że ubija się jedno opakowanie śmietany 30% marki własnej Tesco z 1 łyżką inuliny ze stewią, po czym dokładnie acz delikatnie miesza ze zblendowanym bananem. Masę wkłada się na kilka minut do lodówki następnie wlewa się odmierzoną ilość do maszyny do lodów i postępuje zgodnie z instrukcją. Lody wlewa się do pojemnika, szczelnie zamyka i wkłada do zamrażarki. Wyciąga się na ok. 15 minut przed planowanym spożyciem.

Gałkę takich lodów wkłada się do filiżanki a następnie zalewa filiżanką kawy. Właściwie to powinno być espresso, ale może być np. z włoskiej kafetiery…

DSC04174

DSC04177

 

Złe nie jest ale chyba wolę z lodami waniliowymi. Może któregoś pięknego dnia po prostu zmiksuję sobie zimną kawę z zamrożonym bananem i będę miała bananowe frappe. Ale to przy okazji…

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „O lodach i o kawie

  1. goldenbrown pisze:

    Kawowa fantazja 🙂

  2. anna pisze:

    Kawy o smaku banana jeszcze nie piłam. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s