O tym, że nie zawsze musi być ciniminis

…a właściwie to może go nie być wcale. Co bynajmniej nie oznacza, że nie ma też być cynamonu. Z użyciem tej wspaniałej przyprawy można zrobić choćby takie:

Drożdżowe bułki cynamonowe

1/2 szkl. cukru brązowego typu demeraraDSC04193 (2)

1/8 szkl. ciepłej wody

1 łyżka świeżych drożdży

2 jajka

0,6 szkl. mleka

0,75 szkl.stopionego masła

2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1,5 szkl. mąki orkiszowej białej

cynamon i cukier kokosowy do posypania

1 roztrzepane jajo do posmarowania bułek

DSC04194 (2)1. Masło stopić.

2. Utrzeć łyżkę cukru z drożdżami i wodą. Przykryć.

3. Jaja roztrzepać, dodać mleko i cukier.

4. Do drugiej miski przesiać mąki. Do nich wlać słodką masę mleczno-jajeczną oraz drożdże. Wybijać ciasto, aż się połączy. Na koniec dodać 0,5 szkl. stopionego masła. Ubijać ciasto dalej, aż zacznie odchodzić od ręki.

5. Przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Żeby mu się lepiej rosło, można już włączyć piekarnik, ustawić na 160 st. C. i miskę z ciastem ułożyć w pobliżu.

6. Wyjąć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować w prostokąt. Posmarować pozostałym stopionym masłem, obficie posypać cynamonem i cukrem kokosowym. Zwinąć w roladę, a z niej kroić plastry o grubości ok. 3 cm. i układać z zachowaniem odstępów na wyścielonej papierem do wypieków blasze.

7. Jeśli na kuchence nic nie stoi, to na kuchenkę, jeśli zaś ta jest zajęta, to gdzieś w pobliżu, ustawić blachę ze ślimaczkami do wyrośnięcia.

8. Wyrośnięte ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć na 25-30 min. do piekarnika.

9. Wyjąć i pójść spać. Rano Dzieci zajmą się jedzeniem śniadania i dadzą choć trochę pospać.

W praktyce wyglądało to tak, że z piekarnika wyjęłam 20 bułeczek, kiedy zaś wstałam było ich koło 13. Czyli naprawdę nie zawsze musi być ciniminis.

PS. Nie bardzo miałam czas i możliwość robić zdjęcia bułki przy filiżance z kawą, więc dla porządku wspomnę, iż taki ślimaczek jest wielkości nieco mniejszej niż standardowa drożdżówka z piekarni…

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s