O sprośnych wariacjach XII

Waniliowa jaglanka z miechunką

0,5 szkl. kaszy jaglanej

1,5 szkl. wrzącej wody

garść suszonej, niesłodzonej miechunki

1 laska wanilii

2 łyżki cukru trzcinowego z melasą Rapadura*

0,5 małego opakowania serka mascarpone

1. Do garnka o grubym dnie wsypać kaszę i postawić na małym gazie. Chwilę podprażyć. Kiedy nabierze lekko orzechowego smaku zalać wrzątkiem i przykryć.

2.Cukier utrzeć z serkiem mascarpone i nasionkami wanilii. Opróżnioną laskę wrzucić do gotującej się kaszy.

3. Pod koniec gotowania wrzucić do kaszy miechunkę, a kiedy kasza już się ugotuje, wyjąć laskę wanilii, dodać waniliowe mascarpone, wymieszać.

4. Delektować się.

*Cukier trzcinowy z melasą Rapadura to coś, co ostatnio odkryłam w Rossmanie. Opis z opakowania:

Cukier trzcinowy Rapadura jest najbardziej naturalną, najmniej przetworzoną odmianą cukru. Rapadura to nierfonowany cukier z trzciny cukrowej poddany najniższej z możliwych obróbek. Jest otrzymywany poprzez wysuszenie w niskich temeraturach soku z trzciny cukrowej, uprzednio wyciśniętego za pomocą prasy. Powstałe „cukrowe cegiełki” rozdrabniane są mechanicznie.

Dalej piszą, że 100% z upraw ekologicznych ale certyfikatu brak.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „O sprośnych wariacjach XII

  1. anna pisze:

    Nie wiedziałam, że jest kasza miechunka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s