O wypiekach sezonowych XI

Oczywiście na imprezę nie daje się tylko jednego ciasta. Jedno to może być tak bez okazji, jak ktoś wpadnie na kawę. Kiedy jednak zaprasza się gości, to zdecydowanie na coś więcej niż jedno ciasto. Więc, żeby zaakcentować, że to sezon na truskawki mamy, zrobiłam

serniczki z truskawkamiDSC03850

1 opakowanie serka mascarpone

400 g chudego twarogu albo ricotty

4-5 łyżek cukru kokosowego

2 jajka

12 dużych truskawek

odrobina masła

1. Foremki na muffiny wysmarować masłem i wyłożyć papilotkami. Papilotki też wysmarować masłem od środka. Masło jest dla zapachu, więc jeśli ktoś oszczędza kalorie to bez masła też da się zjeść… ale już nie będą tak ładnie pachniały.

2. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.

3. Mascarpone zmiksować z rocottą (lub zmielonym chudym twarogiem) i z cukrem kokosowym. Po chwili dodać (po jednym) jajka.

4. Masę serową wyłożyć do papilotek. Na każdej serowej babeczce ułożyć po jednej pokrojonej w ćwiartki truskawce (albo dwie mniejsze pokrojone na połówki).

5. Piec ok. pół godziny w  temp. 180 st. C.

Na przyjęciu – podobnie jak pół rok temu – największym powodzeniem cieszył się orzechowiec. Serniczki – najmniejszym. Dzieci z tego powodu były bardzo zadowolone, więc dziś, wykorzystując końcówkę sezonu truskawkowego, zamierzam upiec kolejne.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „O wypiekach sezonowych XI

  1. Bardzo fajna propozycja! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s