O wypiekach okolicznościowych

Kiedy się robi Dziecku urodziny, wypada upiec coś dla rodziców małych gości. Tego bowiem sala, na której odbywa się kinderbal nie oferuje. Oczywiście, mogłam coś kupić, ale skoro się całymi dniami siedzi w domu i nic nie robi, wypadałoby pokazać, że jednak coś robić się potrafi. Więc piekłam. Taką na przykład wariację nt. ciasta diabelskiego, znalezionego w gazetce GW z serii Nowa kuchnia włoska. Czekolada.

Wariacja nt. ciasta diabelskiego by Sarasti

Ciasto:

150 g czekolady co najmniej 70%DSC03924 (2)

250 ml mleka

1 łyżka soku z cytryny

2 szkl.mąki orkiszowej typ 620

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

0,75 szkl. brązowego cukru

125 g masła

1 łyżka domowej roboty esencji waniliowej

2 duże jajka

ponadto

6 łyżek dżemu malinowego (np. Łowicz 100% owoców)

1 op. serka mascarpone

3 łyżki cukru brązowego dark muscovado

1 łyżka rumu

100 g czekolady 80%

1. Dużą prostokątną, blachę wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem a pergamin znów wysmarować masłem. Nawet wówczas istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto się przyklei, więc nie oszczędzamy na maśle (czyt. nie oszczędzamy kalorii – jeśli chcemy oszczędzić kalorie to po prostu zjemy nieco mniej ciasta).

2. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną odstawić do ostygnięcia.

3. Wymieszać mleko z sokiem z cytryny.

4.Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Wsypać sól.

5. Masło, cukier i esencję ubijać mikserem na średnich obrotach na puszystą masę. Tak stanowi przepis, mnie jak dotąd nigdy się to nie udało, cukier bowiem czemuś nie bardzo chce rozpuszczać się w maśle. Czyli ubijam dopóki nie zacznę martwić się o stan miksera, później przechodzę do dalszych etapów. Następnie, nie przerywając miksowania stopniowo dodawać jajka.

6.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo pozostałe składniki.

7. Wylać ciasto do formy i piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C.

8.  Studzić ciasto w formie ok. 5 min. następnie przeciąć na pół, na dwa kwadraty i ostrożnie wyjąć. Odstawić by ostygły.

9. W tym czasie utrzeć serek mascarpone z cukrem i rumem oraz rozpuścić pozostałe 100 g czekolady w kąpieli wodnej.

10. Ostudzony placek posmarować dżemem malinowym, następnie kremem z mascarpone. Przykryć drugim plackiem i polać wierzch i boki roztopioną czekoladą.

11. Wstawić do lodówki i pozwolić czekoladzie stężeć.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „O wypiekach okolicznościowych

  1. Kaaisa pisze:

    Obłędne! Zrobię sobie bez okazji 😉
    P.S. Spóźnione wszystkiego najlepszego dla Dziecięcia! 🙂

  2. anna pisze:

    Muszę też to zrobić, bo wygląda cudnie. 🙂

    • Jukka Sarasti pisze:

      Smakuje też niczego sobie. Ale spiesz się – za chwilę jak stanieją maliny, grzechem będzie robienie czegoś z gotowym dżemem, a właśnie dżem malinowy jest atutem tego ciasta 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s