O sprośnych wariacjach IV

Jaglanka pomarańczowa

0,5 szkl. kaszy jaglanej

1 ekologiczna pomarańcza

1 szkl. wody

2 kwaśne jabłka (np. szara reneta)

4 suszone niesiarkowane morele

duża szczypta cynamonu wonnego

Pomarańczę umyć i wyszorować. Skoro to ekologiczna, nie parzyłam… Przekroić na pół i z obu połówek wycisnąć sok. Powinno wyjść 0,5 szklanki. Jeśli wyjdzie mniej – dodać wody, jeśli więcej – wody dać odpowiednio mnie. Ważne, żeby łącznie było 1,5 szkl. płynu. Wodę z sokiem oraz kawałkiem skórki z pomarańczy zagotować. Do zagotowanej wody wsypać opłukaną w zimnej wodzie kaszę. Zmniejszyć ogień, przykryć i niech się gotuje.

Pod koniec gotowania dodać pokrojone w ćwiartki morele, chwilę później starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Doprawić cynamonem. Wymieszać. Kiedy już kasza będzie ugotowana wyjść skórki pomarańczowe, nakładać do talerzy/miseczek i jeść póki ciepłe.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s