O wiosennych śniadaniach

DSC03181Po długiej jesieni i krótkiej porze przejściowej przywodzącej na myśl zimę, powoli, niemal niepostrzeżenie zaczyna zakwitać wiosna. Czas najwyższy, wszak mamy już koniec lutego. Skoro dni coraz bardziej słoneczne się robią, co w żadnym razie nie oznacza, że ciepło; na siłowniach na otwartym powietrzu pojawiają się pierwsi odważni emeryci a na przyblokowych trawnikach nieśmiało pojawiają się przebicośtam (dawniej przebiśniegami zwane, dziś to chyba bardziejDSC03179 przebiziemie) i pierwiosnki, czas to najwyższy, by na niedzielnym stole pojawiały się lekkie śniadania. Lekkie, jednak pożywne i słodkie, czyli na przykład placki bananowo-jaglane.

Wiosenne bananowe śniadanie

DSC031414 banany obieramy i ugniatamy widelcem (ew. tłuczkiem do ziemniaków). Do tej paćki dodajemy 1 utartą gruszkę, 3 roztrzepane jaja, wsypujemy 200 g pokruszonego chudego twarogu oraz tyle mąki jaglanej, by ciastu nadać pożądaną konsystencję, czyli mniej więcej taką, jaką ma kwaśna śmietana 30%.  Ponieważ wczesna wiosna bywa bardziej zdradliwa niż mroźna zima, tak dla profilaktyki bardziej niż dla smaku do ciasta wsypujemy dużą DSC03183 (2)szczyptę albo i dwie cynamonu cejlońskiego – smaku specjalnie nie zmieni, ale podobno sprawdza się w profilaktyce przeziębień a nawet w leczeniu na wczesnym ich etapie. Smażymy na dużej patelni posmarowanej niewielką ilością nierafinowanego oleju kokosowego. Konkretnie to na dużej patelni smażymy dużo małych placków – szybciej się robi niż na małej. A jeszcze szybciej się smaży na dwóch dużych patelniach, ale po co komu dwie duże patelnie? Nie powiem ile z podanej proporcji wyszło mi placków, gdyż Dzieci zjadały je na bieżąco. Czyli nie wiadomo ile wyszło, ważne, że wyszły. I to bardzo szybko wyszły.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „O wiosennych śniadaniach

  1. Szymon pisze:

    Smacznego 🙂 super, że smakowało maluchom 🙂

  2. anna pisze:

    O, takie coś to sama chętnie bym spałaszowała. 🙂

  3. zosiako pisze:

    się zapytowywuję : ) gdzie kupić dobre mąki bezglutowe? u mnie w pobliżu znalazłam tylko mąkę kokosową, jeszcze do sprawdzenia w okolicy mam nowo otworzony sklep dla bezglutów, ale wolałabym w necie. Kiedyś czytałam zdaje się na FiKowym blogu, no a teraz nie mogę odnaleźć tej informacji.

    • Jukka Sarasti pisze:

      Parzę, że kiedyś, dawno temu wygrałam u FiKa zakupy na bezglutenoweprodukty.pl ale kiedy wklepuję tę nazwę w pasek adresowy to się wyświetla brak takiej strony. Ja kupuję normalnie w sklepach a konkretnie to na stoiskach ze zdrową żywnością. Ale o ile mnie pamięć nie myli to ta mąka jaglana, której użyłam to jest eko, ale chyba może zawierać gluty. Więc jeśli chcesz szukać bezglutów w sieci to najlepiej chyba na allegro.

  4. ostatnio przyrządzam naleśniki bananowe, z odrobiną kakao i cynamonu, pyszne 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s