O końskich wariacjach IV

Deszcz gwiazd by Sarasti

DSC02905-ciasteczka1. Do miski od miksera włożyć: 250 g miękkiego masła, 100 g cukru trzcinowego brązowego, 100 g ksylitolu (albo 200 g cukru kokosowego zamiast cukru trzcinowego i ksylitolu), skórkę otartą z 1 niewoskowanej pomarańczy, 3 łyżki soku wyciśniętego z tejże pomarańczy, szczyptę soli kamiennej (ew. morskiej czy himalajskiej), 2 żółtka i 1 całe jajo. Wszystko to utrzeć na gładką masę.

2. Do masy przesiać: 500 g mąki orkiszowej białej (ew. mieszanej – białej i pełnoziarnistej) oraz 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia i ugnieść z tego ciasto.

3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego dużo dużych gwiazdek. Kiedy już się ciasto skończy policzyć wszystkie gwiazdki i w połowie z nich wykroić dziurki w kształcie małych gwiazdek.

5. Duże gwiazdki bez dziurek, duże gwiazdki z dziurkami i małe gwiazdki wykrojone z dużych układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Oczywiście jeśli się komuś chce to może te małe gwiazdki jeszcze raz zagnieść i wykroić z nich kilka dużych gwiazdek i w połowie z nich wyciąć dziurki w kształcie gwiazdek a z tych małych gwiazdek… ale po co? Na końcu i tak zostanie jakaś mała gwizadka…

6. Piec w temp. 160 st. 8-10 min. albo i dłużej – dopóki nie będą upieczone. Czas podany w książce to tylko wskazówka, mówiąca o tym, kiedy zajrzeć do piekarnika by sprawdzić, czy już…

7. Studzić na kratce do ciastek a w tym czasie podgrzać dżem pomarańczowy – jeśli ktoś nie posiada takowego własnej roboty, to najlepszy będzie Łowicz 100% owoców czyli słodzony sokiem jabłkowym.

8. Kiedy dżem się rozpuści smarować nim całe gwiazdki i przykrywać dziurawymi. W tym czasie małe gwiazdki zostają już na ogół zdegustowane przez osoby obecne w kuchni.

9. Gdy dżem zastygnie można już delektować się gwiazdkami.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s