O końskich wariacjach III

Kryształki lodowe księżniczki Luny by Sarasti

DSC02480 (2)125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 żółtko

60 g cukru kokosowego (palmowego)

szczypta soli

100 g masła

nasionka z laski wanilii

1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić po środku dołek. Do dołka wlać żółtko a dookoła kopczyka rozsypać pokrojone masło, cukier, sól i nasiona wanilii.

2. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

3. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wykrawać z niego ciastka w kształcie płatków śniegu, ewentualnie w braku foremki o takim kształcie, w kształcie gwiazdek. Może patrząc na zdjęcie trudno się tego domyśleć, ale te moje ciasteczka są w kształcie płatków śniegu, choć cokolwiek innych niż te na zdjęciu w książce.

4. Ciasteczka przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temp. 200 st. C ok. 8 min. na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone przełożyć na kratkę do studzenia, żeby zupełnie ostygły.

5. Ostudzone posmarować lukrem miętowym, zrobionym z brązowego cukru-pudru, soku z cytryny i łyżeczki mocnego naparu mięty. Na środku każdego ciasteczka przykleić cukrową perełkę w kolorze srebrnym… i poinformować dzieci, że ta perełka to tylko ozdoba i tego się nie je.

A tak swoją drogą to nie bardzo rozumiem dlaczego płatek śniegu nazywają kryształkiem lodowym.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „O końskich wariacjach III

  1. anna pisze:

    Kryształki/płatki śniegu wyglądają smakowicie. A u nas dziś japońskie ciasteczka z herbatą matcha. 🙂

    • jukkasarasti pisze:

      Jak dotąd to najlepsze z końskich ciasteczek.
      O matcha czytałam u FiKa ale jeszcze nie nabrałam odwagi, żeby spróbować. A japońskie ciasteczka to jakie?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s