O amerykańskich śniadaniach

Nie wiem czy w Stanach rzeczywiście na śniadania jada się pankejki, ale jak widzę stertę tych naleśników polaną syropem klonowym to mi się właśnie z takim typowo amerykańskim śniadaniem kojarzy. I takie właśnie śniadanie miałam dzisiaj.

DSC02475 (2)Amerykańskie naleśniki:

4 jajka

2 łyżki cukru kokosowego

wnętrze 1 laski wanilii

40 g roztopionego masła

200 ml mleka z mlekomatu (zagotowanego i wystudzonego)

1 szkl. mąki orkiszowej białej

1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

2 szczypty soli

masło klarowane do smażenia

Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać roztopione masło i stopniowo mleko. Do tego dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz nasiona wanilii. Na końcu dodać ubite z solą białka. Wszystkie składniki delikatnie acz delikatnie wymieszać i wykładać łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną masłem klarowanym patelnię. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Usmażone układać w stos. Podawać polane syropem klonowym.DSC02478

Mimo cukru kokosowego, który ma swój charakterystyczny smak i mimo wanilii placki smakowały jajecznicą, dlatego syrop klonowy naprawdę okazał się konieczny. Jeśli następnym razem zrobię z tego przepisu to może syrop klonowy zastąpię płynnym miodem gryczanym… Ale najprawdopodobniej zrobię z przepisu zawierającego mniejszą ilość jajek. Powyższy przepis robiłam w oparciu o recepturę Pawła Małeckiego, zawartą w książce Cukiernia Lidla.

Advertisements

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „O amerykańskich śniadaniach

  1. zosiako pisze:

    dobre pankejki nie są złe, aczkolwiek moi znajomi na śniadanie jedli płatki z jogurtem greckim i owocami, do picia zdecydowanie woda lub nieprzetworzony sok. z obserwacji moich wynikło, że dużą popularnością cieszyły się gofry belgijskie również z owocami i jogurtem. Chociaż widziałam również w standardzie jajka pod różną postacią ze smażonymi ziemniorami i bekonem – tak na śniadanie :O

    • jukkasarasti pisze:

      Jaja na bekonie to mi się z Wielką Brytanią kojarzą. I takiego śniadania z pewnością nie będę Potomstwu serwować. Jeśli jajecznica to raczej na cebuli – tańsze to, zdrowsze i smaczniejsze od bekonu 😉

  2. zosiako pisze:

    z pełnym podziwem patrzyłam jak to jedli, i ziemniaki do tego ….. ja na śniadanko lubię nietypową jajówę – dobrze wymieszaną, smażoną na masełku 😉

    • jukkasarasti pisze:

      Na maśle – jak najbardziej. Ale ja wolę jak białko da się odróżnić od żółtka, czyli zaczynam mieszać dopiero jak się białko już trochę zetnie. Za sadzonym jednak nie przepadam.

  3. chmurykultury pisze:

    Śniadanie na słodko? Nieee.

    • jukkasarasti pisze:

      Ależ taaaak 😉 Przecież te wszystkie płatki śniadaniowe dla dzieci to cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i jakieś dodatki smakowe. Więc w sumie na tym tle pankejki z cukrem kokosowym i syropem klonowym to śniadanie dietetyczne niemalże.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s