O końskich wariacjach

Czyli poprawiona wersja przepisu na ciasteczka z książki My Little Pony. Moja ciasteczkowa książka kucharska. Książkę nabyłam niedawno w Lidlu i ku uciesze Dzieci zaczęłam eksplorować. Na pierwszy ogień poszedł przepis na herbatniki na rodeo.

DSC02390 (2)Herbatniki na rodeo by Sarasti

100 g masła

75 g smalcu

1 szczypta soli

50 g cukru kokosowego (palmowego)

250 g mąki orkiszowej typ 620

3-4 łyżki tłustej, kwaśnej śmietany (np. President 30% – dobra, bo bez dodatków)

  1. Masło ze smalce i cukrem utrzeć na kremową masę.
  2. Masę zagnieść z mąką i śmietaną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto zagnieć ponownie, cienko rozwałkować na stolnicy i foremką w kształcie serca (tu zachowałam wierność oryginałowi, ale jeśli komuś się serduszka nie podobają nie sądzę, żeby zmiana kształtu miała wpływ na walory smakowe).
  4. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temp. 180 st. C ok. 10 min.
  5. Upieczone ciasteczka studzić na kratce, a po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z brązowego cukru pudru, soku z cytryny i dużej szczypty kurkumy. Ta ostatnia to dla koloru – jeśli ktoś woli biały to pierniczki nic na tym nie stracą, jeśli zaś kurkumę zastąpi żółtym barwnikiem spożywczym otrzyma ciasteczka jeszcze bardziej niezdrowe.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s