O wypiekach sezonowych X

Aromatyczna szarlotka

DSC02145300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szkl. cukru brązowego dark muscovado

1 jajo

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

200 g masła schłodzonego

szczypta kwiatów lawendy

sok z połowy cytryny

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, uformować kopczyk a w nim zrobić zagłębienie. W zagłębienie to wbić jajko, dookoła zaś rozsypać cukier, lawendę i pokrojone na kawałki masło. Wszystko to polać sokiem z cytryny, szybko posiekać nożem, a później równie szybko zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie nierówne połowy i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Po kilku godzinach:

DSC02146Stopić 50 g masła. Umyć, obrać i utrzeć na plasterki 8 dorodnych renet (może być więcej, ale mi zeżarli) i (co najmniej) jedną dorodną Genowefę pigwę. Ciasto wyjąć z lodówki.

Większą połowę ciasta rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ø 26 cm. Posmarować stopionym masłem, posypać szczyptą albo dwiema kwiatów lawendy. Wyłożyć na to starte jabłka z pigwą. Z mniejszej połowy ciasta porobić wałeczki, następnie je spłaszczyć i ułożyć z nich kratkę na jabłkach.

Całość włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Nie ma sensu sprawdzać patyczkiem czy już upieczone – patyczek i tak zawsze będzie mokry.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „O wypiekach sezonowych X

  1. goldenbrown pisze:

    Kuszenie jesienne

  2. annaa72 pisze:

    Szarlotka to jest to. 🙂 Z mąka orkiszową uwielbiam, bo ma wtedy taki lekko orzechowy smak. 🙂 Mniam, mniam.

  3. zosiako pisze:

    skąd ja znam pociąg do szarlotki 🙂 u mnie to jest chyba jedyne ciacho,które wszyscy, niestety ja też, jedzą. Zdecydowanie wolałabym gdyby chcieli ptasie mleczko, albo jakieś ciacho z galaretką, wówczas mogłabym je im robić w ilościach hurtowych, dokładnie wiedząc, ze nie dotknę nawet okruszka 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s