500. O dietetycznej kawie

śmietana9Wiem, zazwyczaj pijam espresso, czarne i gorzkie, więc trudno o mniej kaloryczną kawę. Inną sprawą jest już ilość kalorii tego, co do tej kawy jem, bo z tym to bardzo różnie bywa. Czasem jednak nachodzi mnie na kawę z dodatkami. O kawie z lodami (nieodmiennie waniliowe Grycana) już pisałam. Tymczasem jednak – czego nie da się ukryć, choćby nie wiadomo jak się chciało – nadchodzi jesień a wraz z nią chłody, więc kawa powinna jednak być gorąca. I syta. Można więc ją nasycić na przykład bitą śmietaną. Choćby po to, żeby uczcić fakt, że moja ulubiona śmietana bez dodatków pojawiła się w sklepach lokalnej sieci supermarketów. Kiedy jednak człowiek przywykł, że śmietana, żeby się dobrze ubiła powinna mieć jakieś dodatki: a to karagen, a to mączkę chleba świętojańskiego, a to pektyny to zaczyna wątpić czy śmietana, która ma w składzie tylko śmietanę, da się ubić na sztywno. Poza tym wypadałoby ją czymś dosłodzić.skład śmietany Więc zamiast gnać do najbliższego spożywczaka po jakiś śmietanfix dodałam stevii z inuliną. O inulinie (zdaje się, że to źródło błonnika) czytałam w Kuchni polskiej bez pszenicy, że jako słodzik wprawdzie się nie sprawdza (faktycznie, kiedyś jadłam cukierki inulinki – mdławe toto jakieś, o smaku bliżejnieokreślonym) ale jako zagęstnik do piany z białek czy bitej śmietany, to a i owszem. Więc po minucie ubijania śmietany dodałam do niej łyżkę tej stevi z inuliną po czym jeszcze chwilę poubijałam.kawa I taką ubitą obrzydliwie słodką (tak, nadal twierdzę, że stevia smakuje obrzydliwie) nałożyłam sobie na kawę. I tak dla ciekawszego efektu posypałam lawendą. I nadal nie wiem, jak się lawenda komponuje z kawą, bowiem warstwa śmietany była tak duża, że zdążyłam zjeść śmietanę z lawendą nim dotarłam do kawy. Stawiam jednak, że połączenie kawy z lawendą to średnie połączenie – dwa intensywne aromaty to jednak o jeden za dużo. Nie wiem kiedy eksperyment powtórzę, ponieważ przy okazji innego deseru zjadłam tyle tej bitej śmietany, że odrzuciło mnie na czas jakiś od tłustych wyrobów mlecznych.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „500. O dietetycznej kawie

  1. annaa72 pisze:

    Nie lubię kawy z bitą śmietaną, ale piłam gdzieś kawę z dodatkiem płatków róży i bardzo mi smakowała. Może lawenda byłaby odpowiednia bez śmietany?

  2. zosiako pisze:

    a jaką czarną standardowo kupujesz? do kawy proponuję spróbować waniliowe lody Jak dawniej. moim zdaniem ciekawa alternatywa dla grycana 🙂 najlepiej z likierem czekoladowym (mniam)

    • jukkasarasti pisze:

      Lavazza oro. O ile jest w promocji, 22 PLN za 25 dag kawy to nie dam, bo mi to na niecały tydzień starcza. Tak więc inne też kupuję, choćby dlatego, że trzecie opakowanie z rzędu tego samego nie smakuje już tak dobrze 😉 Czytałam skład chemiczny lodów Jak dawniej. Nie pamiętam co mi się tam nie podobało, ale coś musiało być. Grycan ma najczystszy skład chemiczny spośród lodów, które przeglądałam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s