O wypiekach sezonowych VIII

Placek z wiśniami

1 szkl. mąki orkiszowej typ 700

1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

12,5 dag masła

6 łyżek tłustego jogurtu bez mleka w proszku

1/2 szkl. ksylitolu

1 szkl. syropu z daktyli

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

sok z 1/2 cytryny

3 duże lub 4 małe jajka

Gotujemy w garnku: ksylitol, syrop daktylowy, jogurt i masło. Kiedy się ksylitol rozpuści zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę łączymy z mąkami, jajkami, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę. Na cieście układamy dość gęsto (ale nie za bardzo) umyte i wydrylowane wiśnie. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st. C. Wychodzi dość płaskie i słodkie. I pięknie kontrastujące z kwaskowatością wiśni.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s