O dylematach

Dzieć znów bierze antybiotyk a to oznacza, że nie może słodyczy. Skoro zaś jeden Dzieć nie może, oznacza to, że nie może żaden. Żeby jakoś to obejść piekę muffinki z porzeczkami, bez cukru. Tylko że część słodyczy to melasa z karobu a niestety nie wiem, jaki ma ona ig.

Babeczki z porzeczkami

(12 szt.)

1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 700

2/3 szkl. płatków owsianych

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jaja

1/3 szkl. ksylitolu

1/2 szkl. melasy z karobu

150 g masła

300 g jogurtu greckiego Bakomy (albo innego tłustego bez mleka w proszku)

sok z 1/2 cytryny

200 g czarnej porzeczki

Do formy na muffiny włożyć papilotki.

Masło stopić z melasą.

Składniki suche: mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zmieszać w misce.

Jaja rozbełtać z ksylitolem, jogurtem, wystudzonym masłem z melasą, sokiem z cytryny.

Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać opłukaną, osuszoną i wyszypułkowaną porzeczkę. Ciastem napełnić formę. Piec 20-25 min. w temp. 180 st. C. Upieczone muffiny trzymać jeszcze 5 min. w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s