O wiosennych śniadaniach

Wiosna przyszła, nie ma na to rady. Czas więc, by i na stole zagościła. Oczywiście nie zamierzam kupować żadnych nowalijek, albowiem od dawna już wiem, że nowalijki w niewielkich ilościach nawet nie są niezdrowe. Więc wolę sparciałe starocie (marchewki, pietruszki, ziemniaki) albo mrożonki. Na przykład mrożone maliny. Z mrożonymi malinami można dużo. Można na przykład zrobić z nich koktajl, można zrobić z nimi ciasto a można dodać je do śniadaniowych placków gryczanych.

Gryczane placki z malinami robi się tak:

Do miski wbijamy 2 jajka, rozbijamy je rózgą, dolewamy 2 szkl. mleka, mieszamy rózgą, przesiewamy 2 szkl. mąki gryczanej, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, i 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego, dosypujemy trochę erytrolu/ksylitolu/stewii (to niekonieczne, ja dodałam erytrolu, żeby za kwaśne nie było), i znów mieszamy rózgą na jednolitą masę. Do ciasta dosypujemy maliny mrożone, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Placki smażymy na maśle klarowanym tudzież oleju kokosowym. Gotowe można polać miodem… jeśli jednak dosłodziło się ciasto, to miód jest już zbędny. Miód, który posiadam jest mocno scukrzony, dlatego wybrałam erytrol.

I takie placki najlepiej smakują z mocną, mocno mleczną i mocno słodką (słodzoną cukrem palmowym tudzież syropem klonowym) kawą.

I po takim śniadaniu człowiek czuje się naprawdę wiosennie…

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s