400. O błyskawicznych przetworach owocowych

Błyskawiczne przetwory owocowe, jak sama nazwa wskazuje składają się z owoców i robi się je błyskawicznie. Swojego czasu robiłam tak powidła śliwkowe, dziś zaś coś, co FiK nazwał nutellą owocową (czyli coś jakby oksymoron) tudzież owocellą (nazwa zdecydowanie bardziej stosowna), a ja – z uwagi na podobieństwo do powideł śliwkowych, powidłami śliwkowo-daktylowymi.

Do zrobienia powideł śliwkowo-daktylowych potrzebne są: 24 świeżych daktyle irańskie oraz 24 niesiarkowane śliwki suszone. Świeże daktyle mają do do siebie, że są z pestkami, więc należy je wydrylować. Ze śliwkami tego robić nie trzeba albowiem suszone są już na ogół bez pestek. Jeśli jednak ktoś trafił na wersję z pestkami – też powinien wydrylować. Takie wydrylowane świeże i suszone owoce wrzucić należy do blednera, dolać do nich 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody i miksować, miksować, miksować na mniej więcej jednolitą masę. Jeśli komuś zależy na zupełnie gładkich powidłach, może sobie tę masę przetrzeć przez sitko. Ja jednak wolę w powidłach wyczuwalne skórki od śliwek. Gotową masę zaś należy przełożyć do słoiczków, szczelnie pozamykać i włożyć do lodówki.

Nie powiem, że jest to złe, jednak chyba już do tego patentu nie wrócę. Zdecydowanie wolę powidła z samych śliwek, a daktyle zajadać jako coś słodkiego do kawy. Tymczasem jednak, skoro trochę jeszcze mi tego zostało, to raz czy dwa będę miała do kawy na wafelku ryżowym…

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s