O wypiekach świątecznych VIII

Muffiny z daktylami:

250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 jaja

90 g cukru dark muscovado

80 ml oleju z pestek winogron

trochę świeżo utartej gałki muszkatołowej

15o g drobno pokrojonych daktyli

sok z połówki cytryny

garść posiekanych orzechów włoskich

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i gałką muszkatołową.

Jajka rozmącić z cukrem, dodać olej i sok z połówki cytryny.

Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tak, by się połączyły. Do tego wmieszać daktyle i orzechy. Gotowe ciasto wlewać do foremek na muffiny, tudzież, jak ja to zrobiłam innych małych silikonowych. U mnie akurat to były główki myszki Minnie. Wyszło cokolwiek upiornie, bo ciasto ma taki brzydki brunatnobrązowy kolor… Ale i tak wyszło smaczne, bo mimo daktyli – mało słodkie. Dokładnie to wyszły 3 główki i 4,5 muffinki. Gdybym liczyła się z tym, że ciasto wyrośnie takie duże, to by mi wyszło 6 muffin a Myszka Minnie nie byłaby taka wybrzuszona.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s