O babie, która wyszła z formy

Przepis znalazłam kiedyś, dawno, dawno temu, po tym jak zgodnie z przepisem wyrabiałam ciasto przez pół godziny, a potem efekt był średni. Nie, żeby w ogóle nie dobra, ale nie aż tak, żeby warto było się pastwić nad ciastem tyle czasu. No to poszukałam sobie w stareńkiej (dużo starszej ode mnie) książce kucharskiej mojej matki przepisu na babę drożdżową wymagającą jak najmniej pracy. Efekt – odwrotnie proporcjonalny do włożonego wysiłku. Od tej pory zawsze na Wielkanoc robię babkę wg tego przepisu. A dziś, mimo iż jeszcze sporo ciasta zostało ze świętowania Dni Dziecka, naszło mnie na tę babę.

Prosta i smaczna babka drożdżowa

50 dkg mąki
15 dkg cukru
4 dkg drożdży
7 dkg tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręką aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią lub polukrować. Ja zawsze lukruję, bo co to za życie bez lukru? Lukier robię tak, że w moździerzu rozcieram cukier puder z sokiem z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością wody. Z porcji tej otrzymuje się 2 nieduże babki.

Ja trochę przesadziłam i ciasta nałożyłam deo 1/2 wysokości formy… i dzięki temu ciasto  pięknie z tej formy wyszło. Na szczęście w górę a nie na boki…

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s