O pierwszych śniadaniach V

W poniedziałek jak zwykle naleśniki. Taką nową świecką tradycję wprowadziłam jakiś czas temu. Przepis standardowy: 2 jaja, 2 szkl. mleka, 2 szkl. wody, 3 szkl. mąki orkiszowej typ 700, 1 szkl. mąki z brązowego ryżu. Nie zawsze to tak wygląda ale do kremu czekoladowego uznałam, że białe naleśniki są lepsze niż razowe czy z dodatkiem mąki kukurydzianej albo co gorsza gryczanej. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Ilość naleśników z tej proporcji zasadniczo starcza na dwa śniadania, z tym że na każde śniadanie naleśniki smaruję czym innym, żeby za słodko nie było.

Dziś do naleśników był krem czekoladowo-daktylowy. Cokolwiek modyfikowany przepis FiKa.Link do oryginału podaję parę wpisów niżej, Nie wątpię, że moja wersja jest cokolwiek gorsza i zdecydowanie słodsza od oryginału, ale mnie się nie chce szukać ani 80% czekolady do wypieków ani izraelskich daktyli. A wygląda ona wygląda następująco:

100 g daktyli ekologicznych bezpestkowych zniepamiętamkąd (w każdym razie nie z Izraela) zalałam letnią wodą i odłożyłam na kilka godzin. Wody było tylko tyle, by przykryła owoce. Po tych kilku godzinach wrzuciłam razem z wodą do blendera i ukręciłam w miarę gładką masę. 

100 g czekolady do wypieków 50% z pierdonki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodałam pół szklanki mleka z mlekomatu i wymieszałam tak, żeby stworzyło toto gładką masę. Do tej gładkiej masy dodałam 3 łyżki oleju kokosowego (innego niż używa FiK ale też ekologicznego i z pierwszego tłoczenia na zimno). I znów wymieszałam. Otrzymaną w ten sposób gładką masę zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niej pastę z daktyli. Wszystko to znów wymieszałam na gładką masę i przelałam do słoiczków. Takich malutkich po pasztetach dworskich. Takich słoiczków wyszło 2,5.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s