O eksperymetnach kulinarnych

Co robi Sarasti, żeby sobie poprawić samopoczucie psychiczne? Oczywiście zakupy. Kiedy już jednak zakupów kulinarnych w domu dużo, a pieniędzy na koncie jakby wręcz przeciwnie, to Sarasti melinuje się w kuchni i próbuje stworzyć coś, czego do tej pory nie jadła. Tak więc dzisiaj Potomstwo pięknie zjadło całą granolę (własnej produkcji oczywiście) ponieważ nie podałam jej z jogurtem, jak to zazwyczaj czynię, tylko z musem awodkadowo-mangowym. Czyli płatki owsiane nie są aż takie złe, żeby jej oblizywać z musu i wypluwać. Szkoda tylko, że dla mnie musu nie starczyło i musiałam się jogurtem zadowolić.

Od kiedy zapoznałam się z przepisami FiKa* na domowe nutelle i uznałam, że dobre to jest, chodzi za mną coś podobnego, ale z orzechami ziemnymi. Tylko jakoś tak nie byłam pewna, czy mi fistaszki pasują do czekolady. Robiąc więc masło orzechowe do drugiej kawy postanowiłam spróbować jak mi to masło podejdzie w wersji czekoladowej. Oczywiście to jeszcze nie była peanutella, raczej wersja demo tego kremu. Po prostu do orzechów, w końcowej fazie przekształcania ich w masło, dodałam czekoladę w proszku. Tę samą, którą sobie kupiłam żeby zrobić nutellę. Dobre wyszło, Dzieciątka zachwycone a ja już wiem, że któregoś pięknego dnia postaram się zrobić taką peanutellę na wzór nutelli proponowanych przez FiKa. Pomysł na to, jak to ma wyglądać już mam. Jak zrobię, to opiszę.

*FiK – Facet i Kuchnia. Skrót wprowadzam, bo z pewnością nie raz będę się do tego bloga odwoływać albowiem dużo tam przepisów na całkiem zdrowe a co gorsza – pyszne (niestety kaloryczne również) słodycze.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „O eksperymetnach kulinarnych

  1. annaa72 pisze:

    Zabrzmiało smakowicie i w wolnej chwili koniecznie muszę tam zajrzeć, bo widzę, że masz ten blog w odnośnikach. 🙂

    • jukkasarasti pisze:

      Naprawdę warto tam zaglądać. Wątpię, żebym eksperymentowała z przepisami obiadowymi, bo by mi w domu nikt nie zjadł, ale śniadaniowo-deserowe są rewelacyjne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s