O wypiekach świątecznych VII

Tort rafaello

Upiec biszkopt z 3 jajek, nasączyć go kawą z rumem a na wierzch nałożyć masę.

Biszkopt: ubić na parze 3 jaja z 3 łyżkami cukru na gładką masę. Masę tę delikatnie wymieszać z 3 łyżkami przesianej mąki, ostrożnie wylać na tortownicę. Piec ok. pół godziny w temp. 170-180 st. C. tort urodzinowy

Masa: ubić 400 ml śmietany kremówki. Autorka przepisu sugerowała, żeby ze śmietanfixem tudzież paroma łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w wodzie, ale nie widziałam potrzeby korzystać z tej sugestii. Bitą śmietanę wymieszać z utartą na tarce o drobnych oczkach tabliczką białej czekolady, 100 g podprażonych płatków migdałowych i 100 g wiórek kokosowych. Posypać wiórkami kokosowymi.

Z uwagi na posiadanie w gospodarstwie domowym Małoletnich kawę z rumem zmuszona byłam zastąpić sokiem z granatów. To był dobry wybór. Oprócz tego, że sok był z granatów to jeszcze świeczki z efektem sztucznych ogni, więc w iście karnawałowym stylu świętowaliśmy. Mimo że bez szampana.

Źródła przepisów:

tort – kopiowany z netu w czasach, kiedy na forach internetowych i blogach nie przestrzegano tak pilnie podawanie źródeł. W każdym razie na pewno nie jest to mój przepis autorski.

biszkopt: http://babuni-blog49.blog.onet.pl/2009/04/20/biszkopt-zawsze-udany-przepis-podstawowy/

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s