O opierniczaniu się II

KOLOROWE PIERNICZKI

kolorowe pierniczki150 g miodu, 80 g brązowego cukru i 50 g masła podgrzewać w rondlu dopóki się cukier nie rozpuści. Następnie przelać do miski i czekać aż przestygnie. Żeby nie czekać bezproduktywnie: 250 g mąki przesiać do miski i wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Wyjąć z lodówki 1 jajo i oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć do lodówki, przyda się za chwilę. Żółtko wraz z mąką z proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką skórki startej z niewoskowanej cytryny, 150 g zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczką cynamonu, 2 łyżeczkami przyprawy do piernika i szczyptą soli dodać do masy miodowej i dokładnie wszystko wymieszać. Na wysypanej mąką stolnicy zagniatać ciasto aż stanie się gładkie i lśniące. Jeśli część mąki zastąpić mąką razową, a blender ma zbyt tępe ostrza, żeby zmielić orzechy na pył ciasto nigdy nie stanie się gładkie, fizyczna niemożliwość. Takie gładkie i lśniące ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki o kształtach wedle uznania i ostrożnie przekładać na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec ok. 12 min. w temp. 180 st. C. Ostudzić.

Kiedy tak sobie stygną, zrobić lukier. To białko, co to zostało po tym, jak się żółtko od niego oddzieliło, wyjąć z lodówki i ubić na sztywno. Dosypać do niego 200 g cukru pudru (udało mi się kupić brązowy, ale taki prawdziwy puder, higroskopijny, co to się ładnie zbryla jak sobie długo postoi) i utrzeć to na gładki lukier. Można go podzielić na parę kubeczków i do każdego kubeczka dodać barwnik – czy to naturalny czy to nienaturalny, jak kto woli. I tym gładkim lukrem pomalować wystudzone tymczasem pierniczki.

Źródło przepisu: Moja książka kucharska. Ciasteczka i herbatniki. Z serii (o ile to jest jakaś seria) Dora poznaje świat.

Reklamy

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „O opierniczaniu się II

  1. Pingback: O pierniczeniu | Jak kura pazurem…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s