O wypiekach świątecznych

Jak zauważył chyba każdy bywalec super- i hieprmarketów, Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Właściwie widać to już od miesiąca. Jednak zanim te Święta nastaną, u Sarastich będzie jeszcze parę innych świąt, które warto uczcić ciastem. Święto Małżonka czczę zawsze tym samym, świętoMałżonkowym wypiekiem, swoje zaś święto  – zawsze takim, na jakie w danym momencie mam ochotę. Wczoraj miałam ochotę na Ciasto maślane, na które przepis znalazłam dawno, temu… nie, nie w odległej galaktyce, tylko w dodatku do GW Kulinarny Atlas Świata. Tym razem była to kuchnia belgijska.

Ciasto maślane

4 jaja, 20 dag cukru (u mnie jak zwykle brązowy), 20 dag mąki (u mnie biała orkiszowa), 14 dag masła, 1 mała torebka cukru waniliowego (darowałam sobie).

Mało i żółtka utrzeć z cukrem (i cukrem waniliowym, jeśli ktoś dodaje) na jednolitą masę. Masę tę wymieszać z przesianą mąką i delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki (jeśli keksówka jest szklana bądź ceramiczna wysypywanie mąką można sobie darować, ciasto i tak odejdzie) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-170 st. C. Piec około 1 godziny.

Wyszło jak zwykle dobre, choć chyba czas zakupić wanilię lub esencję waniliową, bo ciastko było bardziej czuć jajkami niż masłem. Co nie zmienia faktu, że zeszło w ciągu niecałej godziny, czyli gotowe ciasto poza piekarnikiem spędziło mniej czasu niż wewnątrz.

Następne świąteczne ciasto będzie już wymagało ode mnie więcej czasu i pracy… ale to dopiero za miesiąc… Ale wcześniej, za pół miesiąca jeszcze ciastka okolicznościowe. Jak się udadzą, to kto wie, może nawet – jeśli zdążę zrobić – to i zdjęcia zamieszczę. No, ale do tego czasu jeszcze dużo czasu i jeszcze więcej roboty. I parę innych, zupełnie już nieokolicznościowych ciast.

Informacje o Jukka Sarasti

Pełnoetatowa kura domowa.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s